Op deze pagina vindt u analyses van de arbeidsmarkt voor ICT'ers en ICT-gediplomeerden. Het aantal ICT'ers is vastgesteld op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) die jaarlijks door het CBS wordt uitgevoerd. Op de pagina Definities kunt u terugvinden welke beroepen zijn geclassificeerd als ICT-beroep. Op dezelfde pagina kunt u terugvinden welke opleidingen worden geclassificeerd als ICT-opleiding.

Belangrijk: er heeft in 2021 een herontwerp van de EBB plaatsgevonden. Om toch trends te kunnen laten zien heeft het CBS een aantal aanpassingen doorgevoerd in de data voor 2021. Het gevolg hiervan is dat wij slechts de data vanaf 2013 kunnen tonen en dat de data vanaf 2021 minder goed vergelijkbaar is met die van de jaren daarvoor.

Individuele grafieken bij voorkeur citeren als (voorbeeld):

HCA ICT (2024) Aandeel ICT’ers per sector. Geraadpleegd van pr-edict.nl/

Hieronder staat per sector (op SBI2-niveau) het aandeel ICT-banen binnen die sector voor 2024.

 

Onderstaande figuren geven inzicht in achtergrondkenmerken van ICT'ers op de arbeidsmarkt. We kijken daarbij naar hun leeftijd, geslacht en de provincie waarin zij werkzaam zijn. 

Onderstaande figuren geven inzicht in de vooropleiding van ICT'ers. Bij het bepalen van de vooropleiding maken we onderscheid naar het niveau (algemeen, mbo, hbo en wo) en naar het type (ICT gerelateerde opleiding, niet ICT gerelateerde opleiding). De vooropleiding is ook bepaald op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). Een uitsplitsing naar een specifieke opleiding is niet gemaakt. Uit de EBB is namelijk alleen de richting van een gevolgde opleiding te halen (bijv. informatica, toerisme, geschiedenis) en niet de specifieke opleiding. Wij beschouwen de richtingen informatica (06), audiovisuele techniek en mediaproductie (0211), wiskunde en statistiek (054) en elektronica en industriële automatisering (0714) als ICT-opleiding. 

Ook hier is gebruik gemaakt van de volgende opleidingsrichtingen:

  • Informatica (06)
  • Audiovisuele techniek en mediaproductie (0211)
  • Wiskunde en statistiek (054) 
  • Elektronica en industriële automatisering (0714)

In het onderstaande overzicht hebben we de emigratie van gediplomeerden met een ICT- en hybride-diploma in kaart gebracht over de periode 2005-2017. Het gaat hier om ICT-gediplomeerden met een Nederlandse nationaliteit. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Wij kijken alleen naar de personen die als laatste diploma een ICT- of hybride-diploma hebben behaald.
  • Wij kijken alleen naar de personen die na het behalen van hun diploma zijn geëmigreerd, tenzij zij in de 7 maanden voor het behalen van hun diploma zijn geëmigreerd. 
  • Het kan zijn dat personen na hun emigratie weer teruggaan naar Nederland. Dit aspect is niet meegenomen in de anayse. 

Onderstaande figuur toont het percentage geëmigreerde gediplomeerden voor de verschillende opleidingsniveaus naar het jaar waarin het diploma is behaald. Het percentage geëmigreerde gediplomeerden is hoger naar mate het diplomajaar verder in het verleden ligt. Deze groep personen heeft langer de mogelijkheid gehad om te emigreren.